Núdzový stav nemusí podľa ústavného právnika zabrániť kolapsu

25.11.2011 Bratislava

Bratislava 25. novembra (TASR) - Vyhlásenie núdzového stavu nemusí znamenať, že lekári budú musieť nastúpiť do práce. Pracovná povinnosť, ktorú núdzový stav prikazuje, totiž nie je definovaná ústavným zákonom. Myslí si to ústavný právnik Slavomír Trnkóczy.

\"Štátne orgány nemôžu určovať povinnosti, ktoré v zákone nie sú uvedené,\" povedal TASR Trnkóczy. Analogicky by sa podľa neho dalo povedať, že špeciálnou právnou úpravou, ktorá sa týka práce, je zákonník práce, no zdôraznil, že Ústavný súd SR už viac ráz povedal, že analógia nie je v ústavnom práve možná.

Predpokladom na vyhlásenie núdzového stavu je bezprostredné ohrozenie života a zdravia. Trnkóczy si nemyslí, že táto podmienka by bola v prípade jeho vyhlásenia splnená, pretože o výpovediach lekárov vie celé Slovensko už dva mesiace.

Prezident SR Ivan Gašparovič dal 23. novembra vláde SR a Lekárskemu odborovému združeniu (LOZ) ultimátum. Buď do soboty 26. novembra príde k dohode, alebo musí kabinet vyhlásiť núdzový stav. \"Znamená to, že sa vyhlási na nevyhnutný čas najdlhšie do 90 dní s tým, že sa uloží pracovná povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti,\" povedal prezident. Lekári tak podľa neho budú musieť nastúpiť do zamestnania.
 

Vyberte región